За какво трябва да внимаваме след поставянето на зъбни импланти?

За какво трябва да внимаваме след поставянето на зъбни импланти?

Както в далечното минало, така и в 21-ви век, култът към красивата усмивка е на преден план. Снежно бели зъби, които, освен здрави, са и разположени в перфектна подредба – доста хора са природно надарени с подобен късмет, но други трябва доста да се потрудят, за да го постигнат, споделят от BulgariaDent.  

Поставянето на зъбни импланти е част от процеса по разкрасяване, който много често отнема години време. Но както се казва “Красотата изисква жертви”. За да стане ослепителната усмивка факт, е нужно нещо повече от лечение на появилите се кариеси или почистване на зъбния камък. Не че и те нямат значение…

Кога се налага поставянето на зъбни импланти?

Подобна процедура звучи доста плашещо за повечето хора, защото я свързват с болезнени манипулации, болка и дълъг възстановителен процес. Самото имплантиране на изкуствени зъби е своеобразно лечение, което води до висока естетика и по-добро зъбно здраве. Налага се, когато е извършена екстракция на някой зъб/зъби, което пък влошава храненето и общото състояние на устната кухина като цяло.  

Зъбните импланти са поредното биотехнологично творение на новото време, което дава изключителни възможности на хората. Поставянето им се извършва в костната тъкан, а след това се прави протезиране посредством коронки от циркон или металокерамика и мостове. Металната част е изработена от най-висок клас титан или циркониев оксид, така че да се интегрира на 100% в тъканта.  

За какво трябва да се внимава след операцията?

Операция от рода на поставянето на зъбни импланти изисква време. Процедурата е сложна и скъпа, но резултатите си струват търпението и инвестицията. Ето и някои основни съвети и “инструкции”, които всеки пациент е желателно да следва:

  • При наличието на упорита болка, е строго задължителни да се потърси лекарска помощ;
  • Непосредствено след операцията е забранен приемът на храна;
  • Пиенето на много течности през деня е задължително; 
  • Появата на лек оток в областта на имплантирането е често срещано явление и не бива да е повод за притеснение; 
  • Пушачите е добре да се въздържат от никотина, защото той може да забави оздравяването; 
  • Жабуренето със специални разтвори за венци е също много важно при поставянето на импланти. 

За да няма негативни последствия и проблеми, свързани с предстоящото възстановяване, след поставянето на импланти на пациента се дават някои важни насоки за правилна грижа, които той да спазва, за да мине този период по-леко. Задължително се предписват и лекарства с цел предотвратяване на възпаления и усложнения. Някои храни и напитки също е добре да се избягват.