Високите нива на тестостерон са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания

Високите нива на тестостерон са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания

Знаете ли, че високите нива на тестостерон са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания!

Ново проучване, публикувано в Journal of American College of Cardiology, съобщава, че по-високите нива на тестостерон при възрастни мъже могат да намалят риска от инфаркт или инсулт.

Изследването е проведено от лабораторията за сърдечно-съдови изследвания на Валенберг в Швеция и ръководено от Ана Тивестен от университетската болница Салгренска.

Изследователите са проследявали възрастни мъже (2400), на възраст между 70 и 80 години, в продължение на пет години.

Те измерват тестостерона при мъжете и и му оказват влияние чрез терапия, когато това е необходимо. Горният диапазон се състоеше от 606 души, а долният – 604 души.

В рамките на пет години 16% от мъжете в горния диапазон са имали сърдечен удар, инсулт или силна болка в гърдите, в сравнение с 21% от пациентите с нисък тестостерон.

По-ниските нива на тестостерон често са маркер за други състояния, които могат да допринесат за сърдечен риск. Изследователите са взели предвид редица различни фактори, включително тегло, кръвно налягане и диабет, но в крайна сметка мъжете с по-високи нива на тестостерон все още са имали 30% по-нисък риск от инсулт или сърдечни заболявания от останалите участници в изследването.

Въпреки че изследователите казват, че това не изключва възможността да участват фактори, различни от тестостерона, те смятат, че са необходими повече изследвания, за да се разгледа връзката и възможните ползи от терапията с тестостерон.

Настоящите изследвания обаче показват смесени резултати и понастоящем няма доказателства, че заместването на тестостерон работи по същия начин като естествения тестостерон.

Изследователите съветват мъжете да работят естествено, за да повишат нивата на тестостерон чрез здравословна диета и упражнения. Тези дейности, в допълнение към евентуалното повишаване на нивата на тестостерон, също ще помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Вече е доказано, че хормонозаместителната терапия е ефективна, когато се използва от жени за намаляване на риска от сърдечни заболявания и остеопороза.

По-късно обаче беше установено, че жените, приемали естроген и прогестерон, са изложени на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти, инсулт и рак на гърдата.

Хормонозаместителната терапия с генотропин сега се използва само при жени за лечение на тежки горещи вълни, а дозите се намаляват значително и не се използват като продължителна терапия.

Същото внимание трябва да се прилага, когато се обмисля заместителна терапия с тестостерон.