ФОРУМ „30 ПОД 30”, 2018

Станете част от ексклузивния кръг на селекцията „30 под 30“ на Forbes и се срещнете с младите хора, които всеки ден променят страната в която живеем.

 

До 10 август 2018 г. може да направите вашите номинации за участници в селекцията „30 под 30“ на Forbes България.

Мотивационни лектори

Aleks NaydenovАлекс Найденов

PaperHive

Влакче на ужасите: как се създава международен бранд?

Алекс Найденов е съосновател и маркетинг мениджър на PaperHive, онлайн платформа за научна колаборация.
Съосновател и координатор (2011 – 2015 г.) е и на Обединени идеи за България – организация насърчаваща социалното предприемачество. Живее в Берлин и София, определя себе си като времигрант и е включен в селекцията „30 под 30“ на Forbes за България за 2016 г. и за Европа за 2017 г.

anton marchukАнтон Марчук

Anti-Corruption Headquarters

Можем ли да спрем корупцията?

Aнтон Марчук и неговата неправителствена организация Anti-Corruption Headquarters се опитват да реформират политическата система в Украйна и да намалят измамите и корупцията в страната. Той активно разследва конкретни практики на корупция и ги публикува в международни издания. Намира приятели на големи световни форуми, а подкупните украински политици не попадат в тази категория. Антон живее в Киев и е включен в селекцията „30 под 30“ на Forbes за Европа за 2017 г.

Blagovesta PugyovaБлаговеста Пугьова

Фондация „Подарете книга”

Да спасиш света на половин работен ден

Благовеста Пугьова е основател на Фондация „Подарете книга”. Фондацията обединява стотици доброволци, които стават приятели и ментори на деца от социалните институции. Само през 2016 г. доброволците в проект „Подари време” на фондация „Подарете книга” са отделили над 10 хиляди часа за децата. Благовеста е включена в селекцията „30 под 30“ на Forbes за 2016 г.

Vito MagotaВито Марджота

Seemba

Да преосмислим развиващите се пазари

Вито Марджота е предприемач, бивш служител на Google, възпитаник на Singularity University и Главен изпълнителен директор на Seemba.
Това е първата мобилна бизнес платформа, която извежда малкия и среден бизнес онлайн и му помага да расте с помощта на мобилните устройства.
Вито живее между Лече, Тел Авив и София и е включен в селекцията „30 под 30“ на Forbes за Европа, за 2017 г.

Emilian KadiiskiЕмилиян Кадийски

„Враца софтуер общество“

Глобалната промяна от малката общност

Емилиян Кадийски е съосновател на „Враца софтуер общество“. Чрез безплатни обучения по програмиране с екипът му създават IT екосистема в един от най-бедните региони в Европейския съюз. Актуалната учебна година на академията е финансирана по програмата Google Rise Awards, която е насочена към образователни организации от неправителствения сектор. Емилиян живее във Враца и София и е включен в селекцията „30 под 30“ на Forbes за Европа за 2017 г.

Водещи семинари

Anna PettersonАнна Патерсън

WU Executive Academy

The essentials of Design Thinking

Анна Патерсън е американски комуникационен експерт, живеещ във Виена. Като водещ на научни конференции и конгреси, както и корпоративни партита и културни събития, тя очарова публиката с ентусиазъм, естествена харизма и премерена самоувереност. Чрез умело и ефективно боравене с езика, тя незабавно привлича вниманието на публиката и прави всяко събитие незабравимо. Анна работи в маркетинговия екип на WU ExecutiveAcademy.

Benjamin HarmanusБен Харманус

Unbounce

Resist The Dark Side Of Marketing And Stop Selling Your Products

Бен Харманус ръководи отдел Community & Content Marketing D/A/CH в Unbounce.
Неговата експертиза включва писането на съдържание, което оптимизира потребителското изживяване.
Бен е в постоянен контакт с глобалната онлайн общност и е чест лектор на конференции, като Conversion Conference и CeBIT.
В момента работи по първата си книга – Content Design.

Teodor PanayotovТеодор Панайотов

Coursedot

Теодор Панайотов е възпитаник на Singularity University и съосновател на Coursedot – компания, която през платформата си прави технологичното образование по-достъпно. Фирмата управлява каталог с над 50 хил. обучения по различни специалности в областта на информационните технологии и работи с над 2300 инструктора и 400 партньорски компании в 80 държави. Теодор е включен в селекцията „30 под 30“ на Forbes за 2016 г.

Tom HiginsТом Хигинс

Empower Capital

The Future of Social Entrepreneurship and the Key Success Factors

Том Хигинс е фонд мениджър, социален предприемач и специалист по икономическо развитие с 24-годишен опит в България.
Чрез Empower United Foundation има ключова роля за развитието на българската стартъп екосистема.
Съосновател и партньор във водещия инвестиционен фонд Empower Capital.
В момента подпомага развитието на няколко социални проеката и преподава социално предприемачество в Executive MBA програмата на Американския университет в България. Член е на борда на директорите на Американския университет в България, Фондация „Заедно в час“ и Fulbright Commission.

Thomas-Funke-lektoriД-р Томас Функе

Предприемач

The essentials of Design Thinking

Ръководи отдела по предприемачество на тинк-танк към германското Министерство на икономиката от август 2013. То е съосновател на www.daslaufrad.at, www.iamstudent.at and www.sitzengel.de. Автор е на книгата Beyond Silicon Valley: Examples of Successful Entrepreneurship Ecosystems и е научен сътрудник към Global Startup Ecosystem Report на компанията Compass, която наскоро публикува класацията на 20-те топ екосистеми за стартъпи в света.

www.rkw.de    

Жури

За първа година селекцията на Forbes България включва жури. В него са представени най-значимите лидери от всяка една сфера, в която се поставят оценки. По този начин Forbes разширява екосистемата на селекцията и обединява огромния опит на най-реномираните лица от бизнеса, неправителствените организации и образованието. Чрез тях напълно се гарантира обективността и безпристрастността на „30 под 30“ и продължаваме утвърденото място на класа като бенчмарк за успеха, креативността и инициативността на най-изтъкнатите млади хора.

 • jury-2018-ashod-darandonian

  Ашод Дерандонян

 • Изгубва слуха си в ранна детска възраст. Завършва бизнес администрация в АУБГ, след което се реализира в САЩ и Канада. През 2014 г. основава фондация „Заслушай се“ – иновативна застъпническа организация, която се стреми към осигуряването на среда за качествени образователни и социални услуги в подкрепа на глухите и слабочуващите хора в България с фокус върху децата и младежите. Дерандонян е социален предприемач по душа и мотивира много млади хора да прегърнат социалното предприемачество като начин на живот. Той е активен застъпник за пълноценното включване на глухите и слабочуващите хора в обществото.

 • jury-2018-blagovest-belev

  Благовест Белев

 • Благовест Белев е основател на първия български фонд за управление на инвестиции и обмен на криптовалути – BlockChain.bg. Също така, той е съосновател на Tavex Gold&Exchange в България, един от създателите на Българска Биткойн Асоциация и се занимава активно с криптовалути от 2013г. насам. През 2014г. организира най-голямата биткойн конференция в Източна Европа CoinWisdom.

  Неговите професионални интереси са в областта на история и философия на парите, австрийска икономическа школа, инвестиционни стратегии и приложения на блокчейн технологията. Основните му непрофесионални интереси са в сферата на психологията и еволюционното развитие на човека. Благовест има бакалавърска степен по икономика и бизнес администрация от Американския Университет в България.
  twitter: @bbelev

 • jury-2018-boiko-iaramov

  Бойко Яръмов

 • Бойко Яръмов е съосновател на Телерик Академия – водеща образователна организация, която подготвя ученици, студенти и специалисти от различни области за дигиталното бъдеще. Бойко също е съосновател и изпълнителен директор на Campus X, частен инкубатор на технологични компании и талант.
  През 2002 г. заедно със Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Христо Косев основават глобалната софтуерна компания – Telerik, придобита от Progress през 2014 г. През 2009 г. четиримата създават и изключително успешния образователен проект – Телерик Академия, който днес оперира като самостоятелна организация, отделена от компанията и под ръководството на четиримата основатели.
  През годините Бойко заема различни позиции в Telerik, включително главен директор „Операции“ (COO), главен директор „Процеси“ (CPO) и главен информационен директор (CIO).
  Преди Telerik, Бойко е бил управляващ директор на водеща английска софтуерна компания, разработваща HR решения. Той е завършил „Бизнес администрация“ и „История“ в Американския университет в България.

 • jury-2018-veselin-dimitrov

  Веселин Димитров

 • Веселин Димитров (35) е бивш заместник главен редактор на сп. Forbes и основател на селекцията “30 под 30” в България. В момента е директор “Корпоративни комуникации” в TBI Bank. Той е и съосновател на сдружение “Образование България 2030”. 

 • jury-2018-daneta-jeleva

  Данета Желева

 • Данета Желева е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През последните петнадесет години е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Индустриален холдинг България“ АД. Извън ролята си в организацията, Желева е и член на управителния съвет на Фондация „Атанас Буров“, както и член на управителния съвет на Сдружението на фамилния бизнес в България.

 • jury-2018-martina-stefanova

  Мартина Стефанова

 • Мартина Стефанова е културен мениджър, съосновател и изпълнителен директор на арт фондация DOMA. Живее 12 години в Москва, където завършва образованието си в Московския държавен университет по печата, специалност графика. Междувременно специализира медиа и анимация в Южна Корея. Работи като арт директор в няколко световни рекламни агенции, а от 2012 г. работи и изследва активно сферата на съвременното изкуство като продуцент и съорганизатор в редица събития, както в България, така и в чужбина. От 2016 г. развива проект за културен квартал в София “КвАРТал”. Активист за по-добри културни политики в страната, един от тримата победители в националния конкурс за млади лидери “NEXT Generation” и част от селекцията “30 под 30” – категория “Култура, Изкуство, Медии” на “Forbes България”.

 • jury-2018-petia-diulgerova

  Петя Дюлгерова

 • Петя Дюлгерова концептуализира и координира проектите за България и Македония на Фондация за свободата “Фридрих Науман” . Тя има богат опит в областта на гражданското образование, политическите консултации, обществените промени в контекста на Източна Европа и събитийния мениджмънт. Петя разработва, модерира и фасилитира семинари и уоркшопи в облстите: образование, свобода на медиите, икономическа независимост и предприемачество, прозрачност и антикорупция .

 • jury-2018-sasha-bezuhanova

  Саша Безуханова

 • Саша Безуханова е основател и председател на борда на MOVE.BG.  Тя е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. През 2013 г. тя напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности. Те е инициатор на EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България и основател на Entrepregirl Award – годишен конкурс за момичета предприемачи.

 • jury-2018-svetlin-nakov

  Светлин Наков

 • Светлин Наков е вдъхновител на хиляди млади хора да се захванат с програмиране и технологии чрез образователните си проекти СофтУни, Софтуерна академия на Телерик и Национална академия по разработка на софтуер и Гимназия за дигитални умения “СофтУни Светлина”. Той има повече от 20-годишен опит като софтуерен разработчик, ръководител на ИТ проекти, преподавател и консултант, автор е на 12 книги за програмиране, лектор е на стотици конференции, семинари и обучения. Занимава се активно с блокчейн технологии и е съветник и участник в няколко успешни стартъп крипто проекти. Най-значимата му инициатива е СофтУни (Софтуерен университет), в който се обучават на програмиране, дизайн, маркетинг и дигитални умения по 20 000 души на година.

 • jury-2018-hristo-hristov

  Христо Христов

 • Христо Христов е  изпълнителен директор на най-голямата дигитална медийна и технологична компания у нас – Нетинфо. Той заема този пост от 2013 година, като преди това основава дигиталната новинарска компания Дарик Уеб. Христо Христов има опит като репортер в Дарик Радио, както  и BBC London. Професионалният му опит включва участие в стартъп проекти в областта на финансите. Той завършва Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма

18 септември 2018г.

Адрес: бул. “Цариградско Шосе” 90, сграда Capital Fort,
зала New York, зала City

 • 13:00 ч.

  Регистрация

 • 13:30 ч.

  Семинари, I част (паралелни сесии с предварително записване, до запълване на местата)

 • Shaping the leader in you, featuring AUBG-SDA Bocconi joint program

  Провежда се в група до 100 участника, продължителност: 1 ч.

  Università Bocconi е основан в Милано през 1902 г., с финансовата подкрепа на търговеца Фердинандо Бокони, като първият в Италия, предлагащ програма по икономика. От основаването си до днес, университетът се налага като най-престижното и елитно учебно заведение в сферата на бизнеса в Италия. От 2017 г. SDA Bocconi School of Management и Американският университет в България имат съвместна магистърска програма по финанси, банково дело и управление на недвижими имоти.

 • 2. Как да скалираме дигитален бизнес - Христо Христов, Изпълнителен директор, Нетинфо

  Провежда се в група до 80 участника, продължителност: 1 ч.

  Христо Христов е  изпълнителен директор на най-голямата дигитална медийна и технологична компания у нас – Нетинфо. Той заема този пост от 2013 година, като преди това основава дигиталната новинарска компания Дарик Уеб. Христо Христов има опит като репортер в Дарик Радио, както  и BBC London. Професионалният му опит включва участие в стартъп проекти в областта на финансите. Той завършва Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 • 14:30 ч.

  Kафе пауза

 • 14:40 ч.

  Семинар, II част

 • 1. Why company culture matters – Andrew First, Co-founder & Chief Technologist at Leanplum

  Провежда се на английски език в група до 200 участника, продължителност: 1 ч. 
  Андрю Фърст е експерт в областта на мобилната маркетингова автоматизация и главен технолог и съосновател на Leanplum, водещата платформа за мобилен маркетинг, която помага на световни брандове като Grab, Tinder и Tesco да отговорят на нуждите на своите клиенти в реално време. Андрю е сред лекторите на GDC, Strata, Google I/O, както и част от американската селекция Forbes 30 под 30 за 2017 г.

 • 15:40 ч.

  Кафе пауза

 • 16:00 ч.

  Мотивационни лекции: Кратки истории на успеха

 • Мина Яф, Woman Refugee Route

  Мина Яф е грасруутс активист за правата на жените бежанки.

  Родена в Иракски Кюрдистан, Мина е основател на неправителствената организация Women Refugee Route. Целта на организацията е да помага в овластяването на бежанците сами да отстояват правата си. Работи също и за промяна на политиките за миграция и убежища. 

 • Калоян Куманов, НИК

  Калоян Куманов е част от селекцията „30 под 30“ за 2016 г.

  Като съосновател на „Ник“, той внася и разпространява революционни технологии в отрасъла. Бизнесът му се разрасна извън пределите на страната, като таргетът на Куманов и брат му е завладяване на Източна Европа.

 • Ива Цолова, JAMBA

  Ива е мечтател, пътешественик и вярва, че всяка смислена идея може да бъде реализирана с помощта на правилния екип, усилена работа и щипка късмет.

  Тя е един от съоснователите на JAMBA – Кариера за всички. Организацията представлява връзката между хората с различни възможности в България и техните бъдещи работодатели. Jamba е място за обучение, стаж и кариера.

 • Мирослав Джоканов, SHKOLO

  Мирослав Джоканов е част от селекцията на Forbes „30 под 30“ 2017 г.

  Той е основател на платформата shkolo.bg, чрез която се подобряват работата на училищата чрез автоматизация на административните процеси и се ангажират както родителите, така и самите ученици в образователния процес.

 • Нина Ангеловска, Grouper.mk

  През 2011 г., едва 21-годишна, Нина Ангеловска печели национално състезание за своя бизнес план.

  В следствие от това основава Grouper.mk – първата македонска платформа за групово пазаруване. В онзи момент само 1% от македонците пазаруват онлайн, а днес Grouper.mk има над 2500 търговски партньори и 170 000 регистрирани потребители.

 • 17:40 ч.

  Кафе пауза

 • 17:50 ч.

  Интервю на живо с Камен Донев

 • 18:30 ч.

  Представяне на Клас 2018 г. от Селекцията "30 под 30" за България

 • 19:10 ч.

  Коктейл в зимната градина на Capital Fort

  *Възможни са леки корекции в програмата

Програма

Очаквайте скоро

Спонсори

Генерален спонсор

Начало

Официален партньор

С подкрепата на

Начало
Начало

Видео

Клас 2016

 • class2016-06_Ива-ЦоловаИва Цолова

  Berlle Creative Studio

 • Криейтив с кауза

  Забравете за правителствените социални системи за хората с увреждания. Чрез проектите си Ива Цолова им помага да се квалифицират и да открият работа, докато същевременно развива успешни ИТ и криейтив бизнеси и представя България в ООН. виж още  

 • class2016-07_Иван-Кънев_Сергей-ПетровИван Кънев и Сергей Петров

  Bee Smart Technologies

 • Спасяването на света

  Компанията Bee Smart Technologies разработва технология за проследяване и опазване на пчелите по света виж още  

 Адрес: бул. “Цариградско Шосе” 90, сграда Capital Fort,
зала New York, зала City
 forbesregistration@atticaeva.bg


attica-logo    forbes-logo