Infiniti M30D

Infiniti M 30 D S – Заслужава ли си? Тест драйв и Ревю

Ако търсите голям представителен и изискан седан, разгледайте това изключително предложение от Япония. Обещаващ класен автомобил, конкуриращ се с престиж и качество, Infiniti M30d S Premium може да бъде „нещо различно“, което винаги сте искали.

Години наред германците са водещи в сегмента на големите луксозни седани, особено дизеловите автомобили. Но сега изглежда, че японците са повече от конкурентни с автомобили като новия Lexus GS и този, Infiniti M30 седан.

Предлага се с различни варианти на задвижване, включително V6 атмосферен двигател, хибриден V6 – известен също като най-бързият хибрид в продажба в момента (в очакване на пристигането на McLaren P1) – и три литров V6 турбо-дизел.

Японците не са известни с производството на турбо-дизелови двигатели, поне за повечето пазари. Това прави Infiniti M30 доста уникално предложение.

Мощността идва от 3,0-литров V6 с двойна горна камера, произвеждащ 238к.с. и 550Nm. Той е съчетан с елегантна седемстепенна спортна автоматична скоростна кутия, която разпределя мощността към задните колела.

Първоначалните цени бяха доста високи, а в някои случаи и по-високи от някои от конкурентите марки. Сега обаче всички модели стоят на пазара на много по-конкурентни и следователно по-привлекателни цени.

Вече можете да закупите M30d S Premium за около 24 000лв. вместо предишните 40 000лв. Базовият модел M30d започва от около 20 000лв., докато пълният базов модел M седан V6 (M37) бензин започва от 23 000лв.

Infiniti M 30 d S Premium – СПЕЦИФИКАЦИИ

Двигател: 3,0-литров турбо-дизел V6
Мощност: 175kW@3750rpm / 550Nm@1750rpm
Трансмисия: Седемстепенна спортна автоматична
Тип задвижване: Задвижване на задните колела, активно управление на задните колела
Джанти и гуми: F: 20×9.0, 245/40 R : 20×9.0, 245/40
Сигурност: Пет звезди (Euro NCAP)
Собствено тегло: 1826 кг

Мощност към тегло: 10,4:1 (kg:kw)
Официален разход на гориво: 7,5L/100km
Разход по време на теста: 8,1L/100km
Капацитет на резервоара/Тип: 80L /Дизел
Енергийна ефективност: 23,3kW:L/100km
0-100km /h при тестване: 6,8 секунди
Средна пазарна цена: 23 000 лв.

Infiniti M 30 d S Premium – ОБОРУДВАНЕ

2013 Infiniti M30d S Premium – ОБОРУДВАНЕ

Ако не сте запознати с марката Infiniti, тя може би е най-известна с участието си във Формула 1 и спечелилия шампионат от отбора на Red Bull Racing. Въпреки че автомобилите не се произвеждат в същата фабрика като състезателните автомобили F1, очевидно много технологии се просмукват надолу – шампионът от F1 Себастиан Фетел дори е назначен за „директор на представянето“ на Infiniti.

Марката е собственост на Nissan и първоначално е създадена за пазара в САЩ, така че можем да кажем, че както Lexus е премиум марката на Toyota, така и Infiniti е на Nissan. По принцип това означава, че всяко Infiniti е произведено с много внимание към детайла и висококачествени материали.

Със сигурност има първокласна атмосфера, която обитава кокпита на M30d, с много полиран алуминий, черен лак, неръждаема стомана и хром, вложени в по-голямата част от таблото. Има също графитена облицовка на покрива и кожена тапицерия. Интериорът спечели наградата на Ward за автомобилен интериор на годината през 2010 г. Въпреки, че модела е вече на повече от 10 години, той все още изглежда зашеметяващо и елегантно, превъзхождайки много от немските марки.

Има купища бутони, с които да си играете в M30d. Повечето от тях ви насочват към различни места в осем-инчовия LCD мултимедиен интерфейс. Някои функции са лесни за разбиране, докато други, като режим „Гора“, са малко по-различни от това, с което може да сте свикнали. В този случай горският бутон е режим на климатроника, който излъчва по-чист и по-свеж въздух.

В интерфейса е вплетена превъзходна звукова система Bose „Studio Surround“ с 16 високоговорителя. Звучи приказно. Звучи сякаш сте в студиото, докато се записва. Независимо дали харесвате рок музика, джаз или класическа, или денс музика, настройките няма да ви разочароват.

Infiniti направи страхотен ход, като привлече помощта на Bose за своите звукови системи. Изглежда подходящо и за двете марки. Както бихте очаквали, стерео уредбата предлага пълна регулируемост с високоговорители във всеки ъгъл на купето, включително точно до раменете ви на предните седалки.

Устройството за забавление предлага възпроизвеждане на DVD, 10 GB вградена памет за съхранение, сателитна 3D навигация, която всъщност е лесна за използване – за разлика от някои системи там – и поддръжка за всички често срещани медийни формати. Управлява се чрез въртящо се копче за управление, подобно на мишка, в централната част, както и с помощта на тъчсрийн.

Комфортът е една от силните страни на M30d. Веднага можете да разпознаете корените на Infiniti; предните седалки са огромни, подходящи за американския пазар. Те също така осигуряват достатъчна опора, с дебели, но меки опори на бедрата.

Предните седалки са електрически регулируеми и всички са обвити в кожа с перфорирани секции, за да позволят на функциите за отопление и охлаждане да дишат.

Вътрешното пространство е доста удобно, със съответстващо на сегмента пространство за главата и краката отпред. Пространството на задните седалки също е изобилно, с голям централен падащ подлакътник, което го прави комфортен автомобил за четирима възрастни. Средната седалка е малко по-ограничена, както при повечето превозни средства.

За бизнес пътувания капацитетът на багажаника е 450 литра. Това се сравнява особено добре с конкурентите на пазара и е достатъчно просторно, за да поеме много багаж и няколко стикове за голф.

Що се отнася до безопасността, M30d е един от най-сигурните автомобили на пазара. Предлага се с предупреждение за мъртвата точка, предупреждение и предотвратяване на напускане на лентата, интелигентен круиз контрол с много добра радарна система и автоматично спиране, интелигентен спирачен асистент, предупреждение за челен сблъсък и асистент за контрол на разстоянието. По същество вие получавате всички най-нови авангардни технологии, налични в автомобилната индустрия в момента.

Infiniti M 30 d S Premium – ШОФИРАНЕТО

2013 Infiniti M30d S Premium – ШОФИРАНЕТО

Изправяйки се срещу някои от най-добрите седани в света, M30d трябва да предложи на водача специална връзка. При първоначалното ускорение можете да усетите определена сериозност в характера на автомобила. Усеща се наистина солидно на пътя и ви дава успокояваща степен на сигурност и увереност в колата. Това ви кара да се чувствате сигурни, което е важен фактор за много купувачи.

Автомобила е доста отзивчив като конкурентите BMW Серия 5 или Mercedes-Benz E-Class по отношение на управлението, няма съмнение в нетърпението на кормилното управление в M30d S Premium. Кормилното управление е остро и фокусирано, като ви отвежда точно там, където го насочите. Това се дължи главно на ексклузивен за класа механизъм за активно управление на четирите колела (4WAS) (само за S Premium), който помага на автомобила да завива с четирите колела.

На магистралата тежкият, твърд характер е добре дошъл. Отново, той се чувства изключително сигурен на пътя и аеродинамично прорязва въздуха. Бяхме доста изумени. Няма да смени лентата срещу вас при следващия порив на вятъра или да се отклони, ако изпреварвате камион с висока скорост.

За да даде на автомобила максимална гъвкавост, Infiniti предоставя на водача четири режима на шофиране в система, наречена „Избор на режим на шофиране“. С помощта на превключвател чувствителността на кормилното управление и газта се променя според нуждите. Имате режими Standard, Snow, Economy и Sport, от които да избирате. Всяка настройка е забележимо различна.

В спортен режим колата е най-енергична. Кормилното управление е бързо и трансмисията задържа предавките известно време, преди да превключи на по-висока. Използването на лостчетата изглежда помага, тъй като можете да кажете на мозъка на трансмисията кога да превключите нагоре или надолу, което ви подготвя по-добре за предстоящите условия.

Що се отнася до производителността на двигателя? Чудесно е. Има огромен скок при ускорение, тъй като 550Nm се втурват от само 1750rpm. Оттам нататък V6 дърпа силно и звучи прилично, докато го прави. Звучи като ръмжащ бензинов V6. Пълна газ води до 0-100 км/ч за 6,8 секунди.

Почти противно на страхотното представяне, икономията на гориво също е много добра. Постигнахме средно само 8,1 л/100 км по време на нашия тест в реални условия, което означава, че 920 км от 80-литров резервоар са лесно постижими.

Infiniti M 30 d S Premium – ФИНАЛНИ ДУМИ

2013 Infiniti M30d S Premium – ФИНАЛНИ ДУМИ

Това е впечатляваща кола. Ако харесвате свежи, модерни външни дизайни, които са склонни да привличат погледите на минувачите, M30d е точно за вас. Това е нещо различно от иначе консервативните немски седани и носи много подобно ниво на технология и ефективност. Интериора е пълен с всички съвременни удобства, налични в този сегмент.