Мебелите втора употреба са на път да се превърнат в бизнес за милиарди

Мебелите втора употреба са на път да се превърнат в бизнес за милиарди

Добре, нека си го признаем. Купували съм мебели импулсивно или от отчаяние, без да мислим за въздействието им върху околната среда. Това разклатено легло от Икеа за 150 лева, което използвахте само две години в училище. Бар количката за 99 лв., която взехте, докато пазарувахте за парти. Лампата за 45 лева, която завърши хола ви.

Не сте сами. От 90-те години на миналия век американският пазар е залят от евтини стоки за дома, произведени в задгранични фабрики с ниски заплати, проектирани да издържат само няколко години. Тези достъпни мебели ни позволяват редовно да ремонтираме и живеем странстващ живот, тъй като можем да изхвърлим всичко по всяко време. Но удобството идва с голяма екологична цена.

Производството и изпращането на една мебел отделя приблизително 90 килограма въглерод, което се равнява на летене на Boeing 747 за един час. И американците изхвърлят 12 милиона тона мебели годишно, в сравнение с 2 милиона през 1960 г., което задръства нашите сметища и разхищава дървото, метала и пластмасата, необходими за създаването им.

Добрата новина е, че нарастващ брой компании вече улесняват купуването и продажбата на употребявани мебели, което позволява на потребителите да намалят отпечатъка върху околната среда от обзавеждането на домовете си. Фирми като AntiqueBoutique.bg откриха иновативни начини да направят онлайн пазаруването на мебели втора ръка забавно, с красиво фотографирани предмети, оформени в шикозен стил.

Холна гарнитура втора употреба
Снимка: AntiqueBoutique.bg

Междувременно индустриалният гигант Ikea заедно с по-малки мебелни марки като Sabai и Floyd наскоро стартираха програми за обратно изкупуване, така че клиентите да могат да купуват обновени мебели. Анализаторите вярват, че тези нови канали за търговия на дребно ще доведат до това индустрията за препродажба на мебели да достигне 16,6 милиарда долара в продажбите до 2025 г., 70% увеличение от 2018 г.

Ако препродажбата започне да се развива, тя може да осигури привлекателна алтернатива на всички евтини мебели за еднократна употреба, които станаха толкова широко разпространени.

Едно от най-добрите места за закупуване на мебели втора употреба от среден и висок клас е в ориентираните към дизайна бутици, които са започнали да продават някои от своите артикули онлайн. В Антик Бутик във Велинград можете да получите внимателно подбрани дизайнерски мебели и предмети от 20-ти век за под 200лв., в допълнение към мебели от висок клас като Честърфийлд за няколко хиляди лева.

„Осемдесет процента от продажбите ни сега идват от нашия уебсайт от хора, търсещи мебели втора употреба в Google“, казва Димитър Димитров, който отворя Antique Boutique през 2019 г. „Имаме много клиенти на 30-те, 40-те и 50-те години, които искат да инвестират в издръжливи изделия, тъй като вече е трудно да се намери такова качество.“

Барокова Разтегателна Трапезна Маса С 5 Стола

Мебелната индустрия все още има да извърви дълъг път към превръщането на мебелите втора употреба в масови, но да се надяваме, че промяната може да настъпи бързо.