Хидроизолация за покрива - нуждата на всеки дом

Хидроизолация за покрива – нуждата на всеки дом

От състоянието на покрива зависи до голяма степен и състоянието на сградата. Той е основното покритие на вашия дом, което прави неговото значение фундаментално. Поради високото излагане на външните атмосферни условия, трябва да помислите за това как да се погрижите за неговата допълнителна защита.

Един от основните проблеми, които могат да възникнат при покривите, е проникването на вода. Освен, че може да навреди на самата покривна конструкция, водата може да навреди и на сградата. В тази статия ще ви запознаем с хидроизолацията като материал и защо е от значение да поставите на покрива на вашия дом.

Какво е течна хидроизолация и къде е приложима?

Течната хидроизолационна обвивка е един от основните съюзници на вътрешните и външните повърхности на сградата. Хидроизолацията се използва за защита от вода на подлежащите слоеве на покрива, разположени между топлоизолацията и горното покритие.

По-специално, действайки като хидроизолатор, обвивката действа с точната цел да защити зоните, които са най-изложени на агресивното и постоянно действие на вода и влага – покрива до терасата, преминавайки през стени, балкони, первази, плувни басейни.

Въпреки че преобладаващата употреба е външна, течната хидроизолационна обвивка се използва също така ефективно за покриване на кухнята и банята, тоест помещенията на къщата, които, ако не са адекватно защитени, понасят най-много щети от вода и изпарения.

Продуктът, нито е много гъст, нито твърде течен, което го прави много лесен за нанасяне (с помощта на четка, валяк, спрей машина) върху външната повърхност, като например върху пода на тераси и балкони, покриви, навеси, или други плоски покриви, както и на обшивката на покрива.

По този начин се образува защитен слой със средна дебелина, много устойчив и еластичен, който ефективно противодейства на проникването на дъждовна вода, сняг и инфилтрации, защитавайки обитаваните помещения, и като цяло състоянието на цялостната жилищна конструкция.

Продуктът е на водна основа, не съдържа токсични вещества, също често се използва за хидроизолация на мазета и вътрешни помещения.

Как да хидроизолирате покрива на дома си, за да предотвратите навлизането и действието на водата?

В зависимост от наличния бюджет, както и вида на покрива, се използват различни методи и различни материали за хидроизолация на една сграда.

Материалът трябва да може да гарантира отлична устойчивост, така че покривът да може да издържи на атмосферните влияния, износване с течение на времето и резки промени в температурата.

За избора на най-подходящия материал, разчитайте на специалисти. В ИЗОБУЛ | Хидроизолации за покрив и основи ще откриете подходящите продукти, като винаги може да се консултирате с екипа и да ви съдействат в избора на правилния продукт.

За хидроизолация на плосък покрив например има няколко решения. Един от най-подходящите обикновено е течната мембрана или смола, които се нанасят с четка или валяк. Що се отнася до скатните покриви, едно от най-подходящите решения е използването на подкеремидени мембрани, които могат да бъдат различни видове.

Изолация на покрива – подобрете комфорта на вашия дом

В допълнение към хидроизолацията на покрива е възможно също така да увеличите топлинните характеристики на вашия дом чрез използване на топлоизолационни системи.

Използвайки полиуретанова хидроизолация за пръскане, вие можете да предпазите покрива си, както от проникване на вода, тъй като това е водоустойчиво вещество, и в същото време да топлоизолирате дома си.

Пяната се полага директно върху покрива, където образува непрекъсната защитна обвивка, без термомостове и може да се полага върху всякакъв вид покрив.

Предимствата, които могат да се получат от изолацията на един покрив са многобройни. На първо място, по-голям комфорт, осигурен от топлоизолацията и хидроизолацията, които предпазват вашия дом от топлината през лятото и от студа през зимата. Точно поради тази причина ще забележите и отчетливо понижаване на сметките за отопление през студените месеци, както и за охлаждане на дома ви през лятото.

В заключение можем да ви посъветваме при ремонт на покрива да заложите на поставяне на хидроизолация, тъй като това не просто ще предпази вашия покрив, но и целия ви дом.