Каква е разликата между iOS и Android

Каква е разликата между iOS и Android

Операционната система е ,,интелектът”, който всеки от най-добрите смартфони притежава, затова може да имате нужда от някои пояснения, преди да направите своя избор.

iOS е мобилна операционна система, разработена и предоставена от Apple Incorporation. Тя е предназначена главно за мобилни устройства на Apple като iPhone и iPod Touch. Първата версия на iOS е представена през 2007 година, като първоначалното ú име е било iPhone OS. Тази операционна система е подобна на Unix, но базирана на операционна система Darwin (BSD). iOS е втората най-използвана мобилна операционна система в света след Android.

Android е мобилна операционна система, която се предоставя от Google LLC. Базирана е на модифицираната версия на ядрото на Linux и втори софтуер, който е с отворен код. Android е специално проектиран за мобилни устройства със сензорен екран, каквито са най-добрите смартфони и таблети. Той е разработен с помощта на C, Java, C++ и други езици. Първата версия на Android е представена от Google през 2008 година. Последната реализирана версия на Android е Android 10, която се предоставя напълно безплатно за всеки потребител. Това е най-използваната операционна система в света и като цяло.

Кои са основните разлики в спецификациите на iOS и Android

Една от основните разлики стоящи между тези две операционни системи е това че, целевите типове системи на iOS са смартфон, музикален плеър и таблет, специално проектирани за Apple, iphones и ipads, докато целевите типове системи за Android са смартфони и таблети, предназначени за всички компании.

Типът на ядрото на iOS е хибридно, докато това на Android е базирано на Linux.

Устройствата, базирани на iOS, имат Safari като интернет браузър по подразбиране. Устройствата с Android имат Google Chrome, но можете да инсталирате всеки друг интернет браузър.

iOS на Apple има Siri като гласов асистент. Android на Google има Google Assistance.

В обобщение

Дали iOS е по-добра от Android по отношение на сигурността, сега е предмет на дебат, но консенсусът все още дава предимството на Apple. iOS има по-последователни актуализации за всички устройства, затворена екосистема, в която е по-трудно да се проникне, и по-строг магазин за приложения.

Устройствата, базирани на iOS, имат функция за блокиране на магазини за приложения на трети страни. Докато Google не блокира магазини за приложения на трети страни, което го прави малко по-ненадеждeн в това отношение.