Как да транспортирате стоките си безопасно в Европа? 5 препоръки

Как да транспортирате стоките си безопасно в Европа? 5 препоръки

Свободното движение на стоки в рамките на Общността е ключов въпрос за икономиката на държавите-членки и се гарантира от премахването на митата и количествените ограничения, както и от забраната на мерки с равностоен ефект.

Тъй като потокът от сухопътни превози на стоки ежедневно достига значителни нива, е важно превозвачите и получателите да разполагат с ефективни инструменти за защита на своите пратки. Предлагаме ви 5 препоръки:

1. Застраховка на превозваните стоки

Съгласно Конвенцията CMR, подписана в Женева през 1956 г., превозвачите на стоки по международни маршрути не носят отговорност за загуба или повреда на стоки, ако се докаже, че загубата или повредата са причинени от непредвидени обстоятелства.

Препоръчително е получателите на автомобилни товарни превози да застраховат стоките си, тъй като при всяка пратка има рискове. Застраховката на товари е споразумение, потвърдено с конкретна документация, по силата на което стоките са защитени (застраховани) в случай на определени събития, обхванати от полицата.

2. Достъп до решения за наблюдение 24/7

За да намалят максимално рисковете, които възникват неочаквано по маршрута, дружествата бенефициери могат да се обърнат към партньори в областта на логистиката, които могат да предоставят безпроблемно решения за наблюдение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата: високопроизводителни GPS системи, видеокамери, монтирани в контейнера, и др.

За още по-голяма прозрачност логистичният оператор може да определи един или повече членове на екипа за управление на проекта, които да предоставят на представителите на компанията бенефициер актуална информация в реално време за хода на пътуването.

3. Проверка на логистичните партньори

Сега е по-лесно от всякога да намерите полезна информация за логистичните партньори, с които планирате да работите, за да можете да определите най-надеждните оферти. Създайте си профил в борса за товарни превози онлайн още сега и се възползвайте от функционалността й.

Такава платформа ви позволява да се информирате в реално време за предлагането на камиони за постигане на вашите цели, да проверявате полезна информация за компаниите.

Изберете да бъдете активен участник в борса за товарни превози, която участва в намаляването на рискове като несъбиране на фактури или кражба на транспортирани стоки. Подобна помощ, която е лесно достъпна онлайн, гарантира по-голяма сигурност при планирането на вашите експедиции.

4. Избор на безопасни транзитни маршрути

На етапа на планиране на превоза до чуждестранна дестинация превозвачът трябва да предложи безопасни алтернативи на пътни участъци, свързани с минимални рискове. Избягването на опасни зони помага да се спазва времето за превоз и да се гарантира безопасността на товара.

Ето само няколко примера за фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се повиши безопасността по време на пътуването: риск от лавини, наводнения и свлачища, възможни стачки и демонстрации, които могат да блокират движението, сезонни задръствания, проблеми с инфраструктурата и др.

5. Ефективно управление на документацията

Един от основните фактори, които могат да повлияят на безпроблемното протичане на даден автомобилен товарен превоз, е липсата на необходимите документи за съответния превоз, които могат да варират в различните проекти в зависимост от спецификата на товара.

В тази връзка е важно изборът на превозвач да се определя от неговия опит в международните превози на стоки, подобни на тези, които желаете да изпратите, за да може той да предостави полезна информация за получаване на документи.

Ако шофьорът не представи необходимите документи на митницата или при рутинна проверка на пътя, това може да доведе до най-сериозни последици: глоба, конфискация на превозното средство, конфискация на стоките и т.н.

За да организирате безопасен автомобилен транспорт, изберете да работите само с оператори с опит в международните превози. Регистрирайте се сега в онлайн борса за товари и намерете най-подходящия партньор за вашите цели в наличната оферта!