От незапомнени времена: Кога мъжете залагат на колиета с кръст

От незапомнени времена: Кога мъжете залагат на колиета с кръст

Символиката на кръста и до колко е задължителен атрибут на всеки вярващ

Традицията за носене на мъжки колиета с кръст датира от незапомнени времена. Олицетворяващо нашата религиозна принадлежност, ние използваме този символ в знак на почит. Почит към разпятието, на което е бил положен Исус Христос.

За съжаление, много от нас не си дават сметка, че някои от кръстовете не спадат към така наречените християнски накити, а по-скоро могат да се причислят към определен вид талисмани и амулети. Веднага ще възразите, отчитайки факта, че Библията отхвърля последните. Все пак медальоните с разнообразни изображения и стихчета, които не винаги имат точен произход, определено попадат в спомената графа.

Традиционни бижута

Традиционните колиета с кръст са именно тези, които всички познаваме. От абсолютно семпла и нежна изработка до някои шедьоври на бижутерското изкуство, които съхраняват в себе си бяло, жълто злато и сапфири.

Скъпоценните камъни в подобно колие могат да изглеждат много впечатляващо. С дискретния си блясък те ще направят изработката на кръста изключителна. Ако добавим и цвят в картинката, ще получим наистина оригинално бижу, което въпреки своето разпространение винаги ще изглежда различно.

Напук на екстравагантните материали, използвани в създаването на гореописаните представители, колиета от този род никак не са скъпи. Те се подвизават с много достъпни цени, които определено ще ви допаднат.

Масивна изработка

Всеки от нас е виждал мъжки колиета с масивни кръстове. Подобен модел би стоял разкошно на снажната част от силния пол. Дребните детайли биха се изгубили на общия фон, но отново са подходящи за онези от вас, които не искат да парадират с накита.

В съчетание с други бижута дизайнерите препоръчват стъпаловидната организация. Нека те не се засенчват взаимно. Различната дължина ще позволи на всеки елемент да остане в полезрението. Тук е важно да съобразите и размера на висулките. Няколко големи не са добър избор, но ако разликата е фрапираща, отново ще изпаднете в немилост. Създайте някаква последователност, която да внушава общ синхрон на визията.

Би било удачно, ако едно от колиетата има кръст за висулка, то останалите да се различават. Няколко еднакви ще говорят за безвкусица и прекалено натрапване на идеите ви.

Независимо от вкусовите ви предпочитания и размера на бюджета, на страниците на shine.bg ще откриете по нещо за всеки.

Разнообразието от накити ще впечатли дори онези от вас, които по принцип не са свикнали да ги носят. Ако вашият случай е такъв, винаги може да ги скриете под дрехата докато привикнете с навика и се убедите, че някои колиета стоят повече от мъжкарско.