Съвети при ремонт на банята: по-надеждно ли е да се сложи моноблок вместо вградена структура?

Съвети при ремонт на банята: по-надеждно ли е да се сложи моноблок вместо вградена структура?

Значителен брой от българите са ремонтирали баните си преди повече от десет години. През това време не само дизайнът на практичния санитарен фаянс се е променил – производителите са въвели много модерни технологии, които повишават комфорта и хигиената на пространството.

Моноблок с прикрепена инсталация?

Традиционните компактни тоалетни с фаянсово коляно и казанче зад седалката са ни добре познати и бюджетни, но и доста обемисти: в малките бани, това е голям проблем. Мръсотията бързо се събира около коляното за промиване: трябва да се отделя допълнително време за почистване на външната повърхност на моноблока.

Свободностоящите тоалетни бяха заменени от вградени окачени тоалетни с началото на милениума. Дизайнът включва монтиране на резервоар (казанче) и метална рамка в стената, което ви позволява да използвате квадратурата по-ефективно. Собственикът на окачена тоалетна не трябва да мие задната част на купата или резервоара, защото те са скрити.

Вариативността на инсталациите във височина дава голямо поле за дизайнерски решения. Например, ниските модели могат да бъдат вградени в шкаф, в перваза на прозореца или да се направи ниша над тях с рафтове за козметика, кърпи и декор. Има опции с ъглов резервоар и монтаж на купа в ъгъл. Едно предупреждение – смяната или ремонтът на тоалетна чиния е свързан с основен ремонт с демонтаж на преградата, къртене на плочки и т.н.

Прикрепените инсталации са от типа висящи и същевременно компактни тоалетни. Моделът е много по-миниатюрен от предишните свободностоящи модели. Те са и много по-лесни за инсталиране от висящите: рамката и резервоарът са скрити в една кутия, която е доста лесна за инсталиране близо до стената, като не е нужно да изхвърляте нищо.

Може ли тоалетната да бъде преместена?

Правилният отговор е можете и трябва, ако при употреба опирате коленете си в стената или не знаете как да разположите пералнята между тоалетната и стената.

Тази абсолютно законна процедура включва редица изисквания. За да може дренажът да работи правилно, не трябва да се отдалечавате от канализационния щранг на разстояние повече от 1,5 м. Освен това дренажната тръба трябва да бъде положена с наклон: 2 см на метър за тръба с диаметър от 10 см – и 3 см за тръба с диаметър 5 см, когато лежи без прави ъгли. Не забравяйте: тръбата ще трябва да бъде скрита по някакъв начин. Като се има предвид нейния диаметър и наклон, ще ви трябва както кутия, така и подиум.

Не знаете къде да преместите тоалетната? Погледнете ъгъла. Много производители предлагат ъглови модели на водопровод (тоалетни, мивки и др.).

Може ли резервоарът да бъде скрит?

Тоалетните с вградена инсталация заемат не по-малко място от обикновените. Дебелината на монтажа е минимум 12 см без обшивка. Това е по-скоро естетически по-изгоден модел. Тук можете да спестите място благодарение на фалшива стена до тавана и зад нея можете да скриете не само системата за промиване на тоалетната, но и например плосък бойлер или да подредите там шкаф за съхранение. По този начин ще бъде включена цялата площ на стената.

При избора на тоалетна с вградена инсталация за малка баня е по-добре да се спрете на окачен модел, отколкото на прикачен – ще бъде много по-лесно да измиете пода под него.

Тоалетна без рамка?

Тоалетните без джанти са познати на всички: около периметъра на тоалетната чиния има ръб, който е необходим за насочване на водния поток и пълно измиване на купата. За съжаление, под ръба се събират микроби: поради тях се появява неприятна миризма, а по стените на тоалетната чиния се появяват жълти петна. За пълно измиване на мръсотията под джантата е необходима повишена консумация на химикали и многократно промиване (тук не говорим за спестяване на вода).

Тоалетните чинии без рамки са изобретени от японците през 2002 г., но дойдоха в масовите сегменти на водопровода преди около 10 години.

Като премахнаха рамката от дизайна, дизайнерите елиминираха пространството за натрупване и разпространение на бактерии. Няма нужда да вземете четка в ръцете си, няма нужда да купувате дезинфектанти, да закачите на борда средствата за измиване на купата, неутрализирайки миризмите. Освен това, поради минималния брой почиствания, „глазурата“ на повърхността на тоалетната чиния запазва своята белота много по-дълго.

Между другото: спестяването на вода при използване на тоалетна чиния без рамки е от 30 до 60%. След няколко години употреба ще плащате за вашата тоалетна с по-ниски сметки за вода.

Не всички инсталации и тоалетни от различни марки са идеално съвместими. Ако след монтажа се окаже, че силата на натиск от резервоара е по-голяма от предоставената от производителя на тоалетната, водата може да изпръска от купата по време на промиване.

Това изобщо не означава, че трябва да закупите инсталация само от марката, от която е взета тоалетната. Просто когато купувате, обърнете внимание на разделителя в купата. Разделителят регулира дебита и силата на водата, т.е. интензивността на измиване на тоалетната чиния с вода. Няма разделител на избраната тоалетна чиния? Тогава е по-надеждно да вземете продукт за монтаж на същата марка.

Антибактериално покритие

Относно материала, може да се спрете на глазирана керамика. Глазурата с добавка на сребърни наночастици убива патогенните организми и намалява разхода на почистващи препарати. Водопроводът с такова покритие запазва първоначалния си вид по-дълго, не избледнява и е по-лесно да го поддържате блестящ.

Различните производители имат различни подходи: някои, като турския VitrA, покрива абсолютно всички продукти с глазура със сребърни йони (това вече е включено в цената). Някои, като Villeroy Boch, прилагат покритието AntiBac върху някои артикули. Проверете етикета, ако искате да купите продукт с покритие, лесно за почистване.

Интелигентна тоалетна

По отношение на промиването, изберете опция с основен набор от функции. Тоалетна с възможност за персонализиране — настройка от дистанционно управление или от смартфон. Можете да зададете предпочитания за всеки член на семейството: изберете температурата на седалката, поръчайте „масаж“ и т.н. Интелигентните тоалетни обикновено имат функция биде, така че повечето от настройките са свързани с налягането и температурата на водата, удобния за потребителя ъгъл на пръскане и т.н.

Във времена, когато индивидуалността и креативността са от съществено значение за съвременните домове, наемането на професионален интериорен дизайнер става неизбежно. Ако сте решили да освежите или преобразите банята си, изборът на квалифициран интериорен дизайнер може да бъде решаващ фактор за постигане на перфектната комбинация от функционалност, естетика и личен стил.

Ремонтът на банята може да бъде сложен и изискващ специфични умения, знания и опит. Дизайнерът ще ви помогне да разберете възможностите и предизвикателствата, свързани с вашия проект, и ще ви насочи към най-добрите решения, които отговарят на вашите нужди и предпочитания.

Когато наемате интериорен дизайнер за ремонт на банята си, той ще ви помогне да създадете концепция и дизайн, които да отразяват вашата индивидуалност и стил. Той ще слуша вашите идеи, ще вземе предвид вашите предпочитания и ще ви помогне да изразите тяхната същност в пространството. С помощта на професионалния дизайнер можете да изберете подходящи цветове, материали, обзавеждане и аксесоари, които да допълнят и подобрят общия вид и атмосфера на банята.