Съвети за избор на плочки за баня

Съвети за избор на плочки за баня

Каталозите с плочки за баня съдържат голям брой модели във всякакви цветове, форми и материали, но не всички са подходящи за всяка една баня. Има много фактори, които определят коя е най-добрата плочка, а не само стилът, който искаме да й придадем. Размерът на помещението и количеството светлина в него също играят роля при избора на най-подходящите плочки.

Материали

В днешно време плочките за баня се изработват от различни материали, всеки от които има своите предимства и цена. Трябва да изберем вида, който най-добре отговаря на бюджета, стила и характеристиките, които търсим.

– Керамични плочки са най-често използваните. Поддръжката им е лесна и икономична.

– Порцелановите плочки, подобно на керамичните плочки, те са лесни за поддръжка, но цената им е по-висока. Този материал придава много топло излъчване на банята и може да се намери в много текстури.

– Стъклени плочки – лесни за поддръжка и почистване, придават уникален стил и са с високо качество. Те обаче са скъпи.

– Каменни плочки –  идеални за декориране на бани в рустикален стил. Той обаче е скъп материал и се разрушава по-бързо, тъй като задържа повече влага.

– Порцеланови плочки:

Светлина в банята

Ако в банята има малко естествена светлина или няма прозорец, е препоръчително да изберете плочки със светли цветове, които ще помогнат за създаването на приятна атмосфера. От друга страна, ако в тази стая влиза много естествена светлина, ограниченията са по-малко и могат да се изберат по-тъмни цветове. Ако сте избрали тъмен цвят за баня без естествена светлина, задължително поставете бяла LED светлина на тавана, за да компенсирате тъмнината.

Размери на банята

При избора на плочки трябва да се вземе предвид и размерът на банята. Ако пространството е малко, най-добре е да изберете светли плочки (бели, бежови, свтлосиви…) или топли нюанси плочки, които правят пространството да изглежда по-голямо. Можете също така да изберете плочки според височината на помещението. Ако таванът е нисък, по-добре е плочките да се поставят вертикално. Ако таваните са високи, най-добре е да го поставите хоризонтално, за да увеличите пространството.

Стил

Стилът на плочките се определя не само от материала, но и от покритията. Има много такива, които имитират дърво, мрамор и други текстури. Изборът на плочки може да придаде на банята ни различни стилове:

– Класически и непреходни: те са винаги актуални и не можете да сбъркате с тях.

– Рустикален стил: плочки, покрити с камък, гранит, шисти или дърво.

– Скандинавски стил: преобладават правите линии, светлите тонове и минималистичният дизайн. Белите плочки могат да се комбинират с дървени елементи в мебелите за баня.

– Модерен стил: можете да използвате плочки в сиви тонове в комбинация със смесители и паравани с метални детайли.

Разпределение на плочките и цветовете

Въпреки че в баните най-често се избира един цвят плочка за цялата баня, има много други възможности за декорация на банята. Например можете да изберете един цвят за стената и да поставите плочки с различен цвят и материал от останалата част на банята. Това е не само естетично, но и практично.

В много случаи стената на душа се избира да бъде различна. Можете да изберете да поставите по-малки и по-тъмни плочки, в различни цветове, с рисунки… Важното е да се подчертае частта от банята, която ще се вижда.

Друг често използван вариант е да се отдели горната част от долната. Това може да стане чрез поставяне на рамка между двете половини на плочките или чрез облицоване само на част от стената, а останалата част да се боядиса с водоустойчива боя. Ако не се осмелявате да оставите част от стената непокрита, винаги можете да изберете да облицовате двете половини с плочки с различни размери или цветове.