Какво е липоева киселина и какви са нейните ползи за здравето?

Какво е липоева киселина и какви са нейните ползи за здравето?

За поддържане на здравословното състояние е необходимо да се набавят полезни микро и макроелементи чрез храната. Те ще се борят с патогенните микроорганизми, ще спомогнат за правилното функциониране на клетъчно и системно ниво и в комбинация с добре изградени навици, ще ви осигурят качествен начин на живот. Важен елемент, който се среща в дадени хранителни продукти в натурална форма или като добавка, е добре познатата липоева киселина. Екипът на онлайн магазин Vitamag споделя мнения относно характеристиките и ролята ѝ за здравето.

Какво представлява липоевата киселина?

Алфа-липоевата киселина е известна с мощното си антиоксидантно действие, което влияе благоприятно върху целия организъм. Открива се в естествена форма, като част от клетъчния състав, и спомага за преобразуването на въглехидратите в енергия. Ще я откриете в храни, като картофи, брюкселско зеле, домат, спанак, броколи, както и червено месо. Представлява сярно вещество, необходимо за производството на енергия.

Количеството, което е необходимо на организма, рядко може да се набави чрез консумацията на хранителни продукти, съдържащи мастната липоева киселина. 

Какви са ползите за здравето от приема на липоева киселина?

Има множество ползи за организма, част от които са свързани с:

  1. Антиоксидантно действие – сред основните ползи за здравето. Антиоксидантният ефект спомага за прочистване на тялото от натрупаните токсини. Бори се със свободните радикали, които имат неблагоприятно влияние върху човешкия организъм и намалява оксидативния стрес. Предпазва клетките и спомага за възстановяване на уврежданията. Освен това подпомага регенерацията и забавя процеса на стареене.
  2. Подобрява функцията на сърдечно-съдовата система – намалява нивата на липопротеините с вреден ефект върху организма, познати още като вреден LDL холестерол, и регулира триглицеридите. Чрез противовъзпалителните си свойства и намаляването на оксидативния стрес, функцията на сърцето се подобрява, ограничава се възможността за образуване на тромби. Смята се, че овладява симптомите и причините за развитие на атеросклероза
  3. Повлиява диабета – приема се, че този жизнено необходим суплемент влияе върху инсулиновата резистентност, както и регулира кръвната захар при диабет тип 2.
  4. Помага при отслабване – антиоксидантното действие се проявява и в процеса на загуба на тегло. Подобряването на инсулиновата резистентност влияе положително върху желанието и усилията за отслабване. Приема се като здравословна хранителна добавка към добре балансираната диета, в комбинация с физическа активност.

Подхранва кожата в дълбочина и представлява отлично средство за възстановяване на мускулите след активно физическо натоварване. Действа тонизиращо и зарежда тялото с енергия. Има добър ефект върху функцията на нервната система.

Под каква форма може да се приема липоева киселина?

Най-популярният начин е да включите липоевата киселина в своя балансиран режим чрез храни, в които тя се съдържа. Друг популярен вариант, е чрез приема на хранителни добавки. Ще откриете много различни предложения на пазара, които са достъпни в онлайн специализирани магазини и аптеки. Предлагат се под формата на капсули, чийто прием трябва да бъде съобразен с нуждите на организма. Можете да намерите хранителни добавки, включващи този суплемент както като R-изомер, така и като S-изомер. В повечето случаи, предложенията от производителите комбинират двата вида. Смята се, че приемът на гладно допринася за по-доброто усвояване.

Преди да пристъпите към закупуване и употреба, направете консултация със своя лекуващ лекар.