Защо е полезно да се взима рибено масло

Защо е полезно да се взима рибено масло

Ползите от употребата на рибено масло са широко известни. Употребата на тази добавка спомага за правилното формиране на костите, намалява холестерола, подпомага сърдечно-съдовата система, здравето на очите, паметта и концентрацията. На пазара ще намерите множество производители, които я предлагат, но е от голямо значение да заложите на висококачествен продукт. 

Какво е рибено масло

Това е здравословна животинска мазнина, която се получава най-често от черния дроб и мускулите на едрите видове риби – херинга, риба тон или скумрия. Тя съдържа полиненаситени мастни киселини, Омега 3 и 6, витамини А и Д, както и фосфор, йод, магнезий и калций. Всички тези елементи са много важни, тъй като участват в изграждането и растежа на клетките и в процеса на тяхната регенерация. Рибеното масло е от съществено значение за психическото здраве. То предотвратява появата на заболявания, свързани с разрушаването на тъканите и ставите. В същото време тялото ни не го произвежда само, а го получава посредством храна или добавка. При липсата му общото състояние на организма ни може значително да се влоши.

Ползи от приема на рибено масло

Има множество ползи за организма свързани с приемането на тази добавка, нека ги разгледаме:

  • работата на сърцето – яденето на риба или приема на така ценната добавка, помага за намаляването на кръвното налягане и нивото на холестерол, като нормализира триглицеридите и се справя с аритмиите;
  • психично здраве – проучвания показват, че хората с психични разстройства имат ниски нива на Омега 3, което се отразява значително на психическото ни състояние;
  • нормализиране на теглото – доказано е, че тази добавка води до нормализиране на теглото;
  • възпаления – рибеното масло помага на тялото ни да се справи много по-бързо с възпалителните процеси;
  • здрава кожа – употребата на рибено масло помага да се предотвратят дехидратацията, лющенето и зачервяването по кожата. Също така повлиява много добре състоянието на пациенти с кожни проблеми като псориазис и дерматит;
  • черен дроб – приемът на веществото под формата на качествен продукт, помага за намаляване на количеството мазнини в черния дроб и улеснява работата му.

Добавката най-често може да бъде намерена под формата на капсули, които са изключително лесни за прием. От онлайн магазин Ревита предупреждават, че е противопоказна употребата ѝ от диабетици, тъй като повишава кръвната захар!

Как се приема

В случай, че ядете поне две порции мазна риба на седмица, то няма нужда да приемате допълнително от добавката. Ако това не е така, имайте предвид, че се препоръчва дневен прием от 500 до 1000 милиграма. Не забравяйте винаги да се консултирате с вашия лекуващ лекар, тъй като в случаи на стрес тази доза може да има нужда от повишаване.