Започва ли енергийна революция?

Автор: Георги Ангелов

На 10 март Русия обяви търг за енергийни мощности с капацитет от близо два гигавата (2 млн. киловата). В това нямаше да има нищо особено интересно, ако не беше видът на новите мощности – те трябва да са изцяло зелена енергия от възобновяеми източници, основно вятър и слънце. Една петролна страна, при това огромен производител на природен газ, както и на ядрени реактори, решава да изгради зелени мощности? Звучи странно.

Русия произвежда електричество основно от природен газ – но той е търсен на световните пазари и може да се изнася с печалба. Насърчавайки други източници на електрическа енергия, Русия си освобождава повече газ за износ, съответно приходи в твърда валута. Другата цел е местните компании да натрупат опит в производството на оборудване и инсталирането на зелени мощности, което ще осигури дългосрочни приходи от един нов и растящ световен пазар. А защо расте? Защото зелената енергия рязко поевтинява и вече става конкурентна.

Малко по-рано, през януари Саудитска Арабия оповести програма от 30-50 млрд. долара за инвестиции в зелена енергия. Отново – петролна страна инвестира в зелена енергия. Причината е подобна на руската: Саудитска Арабия иска да намали местното потребление на петрол, за да има повече възможности за износ. Все пак в страната има много слънце и е идеално за производство на слънчева енергия.

Дубай е по-напред и с по-амбициозни планове, включващи 44% дял на зелена енергия. В края на 2016 г. на търг за производство на слънчева енергия беше достигната цена от едва 2.99 цента за киловатчас енергия, което толкова се хареса на властите, че те увеличиха капацитета на соларния парк от 1 на 5 гигавата. Още по-ниска цена на киловат електроенергия беше реализирана на търг в Чили – 2.91 цента, но и този рекорд падна бързо с 2.42 цента за киловат в Абу Даби. Тези цени са конкурентни и по-ниски дори от евтините въглищни централи.

Преди 5-10 години зелената енергия беше концентрирана в най-богатите страни по света, защото само те можеха да си я позволят – беше много скъпа. Днес соларната и вятърната енергия е толкова евтина, че се развива изключително бързо и в по-бедни страни. Китай и Индия увеличават бързо инсталираните мощности. Само за 2016 г. Китай инсталира 34 гигавата мощности за соларна енергия, двойно увеличение спрямо предходната година. За това развитие помага фактът, че Китай е най-големият производител на соларни панели, а цената им е паднала с 80% от 2010 г. насам, и спадът се ускорява.

В същото време Китай спря множество проекти за въглищни централи, заради голямото замърсяване на въздуха. Въобще въглищата излизат от мода – през последните години в САЩ няма нито една нова въглищна централа, новите мощности са поделени почти по равно между природен газ и възобновяема енергия. В Австралия премиерът се опита да започне нови мощности на въглища, но удари на камък: никой нормален инвеститор и банкер не иска да финансира подобни проекти, защото е сигурно, че те ще бъдат затворени преждевременно и няма да могат да се изплатят. Защо да се инвестира в мръсна енергия, когато чистата енергия постоянно поевтинява и става конкурентна?

„Тесла” предлага друга иновация – керемиди за покрив, които произвеждат соларна енергия. В допълнение се включва и батерия, която се зарежда със соларна енергия през деня и задоволява нуждите през останалата част от денонощието. С падането на цените на соларните панели и на батериите, за все повече домакинства става изгодно да направят тази инвестиция и да станат енергийно независими. „Тесла”, разбира се, предлага и електрически автомобили, с което подбива и нефтената индустрия. В Китай пък масово се произвеждат не само електрически автомобили, но и електрически автобуси – над 120 хил. автобуса само за 2016 г. Въпрос на време е да видим и електрически камиони.

Покрай батериите на „Тесла” възникнаха и други приложения. Няколко острова в океана замениха дизеловите агрегати и вече се захранват почти изцяло със слънчева енергия, която се съхранява в огромни инсталации от батерии, за да се ползва през цялото денонощие. В Калифорния беше изградена голяма инсталация от батерии, с която да се покрива върховото потребление – като завършването й отне само три месеца, рекордна скорост в сравнение с дългите години и дори десетилетия, които отнема една нова електрическа централа. И в Австралия наскоро обявиха търг за батерии, които да се пълнят с електричество нощем, когато токът е евтин и в изобилие, за да се използват за покриване на пиково потребление през деня. Без нужда от нови централи.