Дневно меню за поддържане на фигурата
Зимата е в разгара си и мнозина от нас вече търсят начини да запазят своята фигура. Но за да бъде едно ястие нискокалорично, трябва да има по-малко мазнини, по-малко въглехидрати, по възможност да няма запръжки… Какво остава? Ако си свикнал да готвиш по-скоро тежки ястия, каузата може да ти се струва изгубена. Всъщност не е чак толкова трудно да се приготви нещо вкусно за хапване, което да не натоварва стомаха (и фигурата). За да те убедим в нашата теза, днес ще ти предложим три рецепти – за закуска, обяд и вечеря, които са лесни за приготвяне, засищащи и имат ниско съдържание на калории за порция.
Закуска – овесени ядки с канела и ванилия
Хубавото на тази рецепта е не само, че подготовката ѝ отнема само 5 минути! В резултат получаваш 5 порции, които ти осигуряват готова питателна и вкусна закуска за всеки ден от работната седмица. Така ще се погрижиш не само за фигурата си, но и за една страхотна сутрин с по-малко бързане и стрес.
Необходими продукти за 5 порции:
- 200 г овесени ядки
- 700 мл мляко (краве или ядково – по избор)
- 6 ч.л. кафява захар
- 1 ½ ч.л. екстракт от ванилия
- 1 ¼ ч.л. смляна канела
- ½ ч.л. сол
Начин на приготвяне
Разбъркай продуктите добре в голяма купа. Разпредели сместа по равно в 5 малки бурканчета с вместимост около 250 мл. Затвори капачките им и ги остави в хладилника поне за 1 нощ, за да се накиснат добре. Можеш да съхраняваш закуската в хладилника до 5 дни.
Обяд – запеканка със спанак, гъби и яйца
Предлагаме ти тази рецепта за обяд на първо място, защото тя е вкусна и не е сложна. В случай че планираш да хапваш извън дома, запеканката е много удобна за пренасяне в кутия за обяд. Ако искаш рецептата да стане още по-вкусна, избери качествени български продукти в Kaufland.
Необходими продукти за 10 порции:
- 2 с.л. зехтин
- 450 г гъби печурки – измити и нарязани на филийки
- 5 средни по размер скилидки чесън, наситнени
- 2 ч.л. смлян синап
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. сол
- 150 г спанак – измит и нарязан на едро
- 12 големи яйца
- 90 мл пълномаслено мляко
- 90 мл течна сметана за готвене
- 150 г настъргано сирене Грюер (може да се замести с Комте, Гауда или Ементал)
- 2 ч.л. мащерка (за предпочитане прясна)
Начин на приготвяне:
Пусни фурната да се загрява на 200°C и намасли тавичка с приблизителни размери 23 x 33 см. Нагрей зехтина в голям тиган на умерен огън (например 4 от 6). Разпредели гъбите равномерно по дъното на тигана и ги остави да се готвят, без да ги бъркаш, докато започнат да придобиват кафеникав цвят (5-6 минути). След това разбъркай и продължи да готвиш, без да бъркаш за още 3 минути. После започни да разбъркваш периодично, докато гъбите покафенеят изцяло и течността се изпари (още около 3 минути).
Добави чесъна, синапа, лука на прах и солта, разбърквай непрекъснато в продължение на минута – докато подправките започнат да ухаят. Сложи в тигана спанака и отново разбърквай постоянно, докато листата омекнат (1-2 минути). След това свали тигана от огъня и остави зеленчуците да се охладят за около 10 минути.
Докато продуктите се охлаждат, чукни яйцата в голяма купа и ги разбий, докато белтъците и жълтъците се превърнат в хомогенна смес. Добави млякото и сметаната и продължи да бъркаш. Отдели около ½ чаена чаша от запържените зеленчуци, а останалите разпредели равномерно по дъното на намаслената тавичка. Поръси с половината от настъргания Грюер. Излей отгоре яйчената смес. После разпредели останалото сирене и завърши, като разпределиш отделените зеленчуци най-отгоре.
Запечи, докато ястието леко се надуе и придобие златист загар – около 30-35 минути. Остави го да се охлади за 10-тина минути и поръси с мащерка, преди да сервираш.
Вечеря – скариди на тиган с доматен сос, спанак и сирене
За вечеря подбрахме рецепта с морски дарове, която можеш да приготвиш буквално за 15 минути. Вкусна и засищаща, тя съдържа само около 120 калории за порция.
Необходими продукти за 4 порции:
- 1 с.л. зехтин
- 4 скилидки чесън – наситнени
- 3 тънки ивички лимонена кора, нарязани на ситно
- 220 г доматена салца
- 220 г доматено пюре
- 20 скариди – обелени и почистени
- 60 г измит и нарязан на едро спанак
- 40 г натрошено сирене – за сервиране
- лаваш – по избор, за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрей зехтина в голям и дълбок тиган на умерен огън (4 от 6) и добави чесъна и лимоновата кора. Разбъркай леко и запържи около минута, докато започнат леко да покафеняват.
Добави салцата и доматения сос и загрей, докато сместа заври. Постави скаридите в доматения сос и готви под капак в продължение на 3 минути.
Сложи в тигана спанака и готви, докато омекне, а скаридите напълно изгубят прозрачността си (още 1-2 минути). Ястието е готово! Преди да сервираш, поръси малко от натрошеното сирене. За да добавиш въглехидрати към ястието, презентирай с лаваш.
Харесаха ли ти нашите предложения? Надяваме се успяхме да те убедим, че нискокалоричното меню може да бъде изключително апетитно и бързо за приготвяне. Бон апети!