Регулации и изисквания за ADR при превоз на опасни товари

Регулации и изисквания за ADR при превоз на опасни товари

Превозът на опасни товари по шосе в Европа, в това число и България, се регулира от международното споразумение ADR (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road). То е прието през 1957 г. и се актуализира периодично. При превоз на опасни товари (АДР) трябва да се спазват строги правила за опаковане, етикетиране, товарене и транспортиране. По този начин се гарантира безопасността на процеса.

В следващите редове ще разгледаме някои от основните правила и изисквания, които трябва да са спазени за превоз на опасни товари (АДР).

Категории опасни товари

Опасните товари се класифицират в 9 основни класа, в зависимост от вида на опасността, която представляват – взривни вещества и предмети, газове, запалими течности, запалими твърди вещества, окисляващи вещества и органични пероксиди, отровни и инфекциозни вещества, радиоактивни материали, корозивни вещества, разни опасни вещества и предмети. За всяка категория са валидни специфични правила за опаковане, етикетиране и транспорт.

Опаковка на опасни товари

Опаковките, които се използват при превоз на опасни товари (АДР) трябва да отговарят на няколко изисквания. Те трябва да бъдат достатъчно здрави, за да издържат на обичайните условия на транспорт и да предотвратяват изтичане или изпускане на веществата. Опаковките трябва да бъдат сертифицирани и обозначени с маркировки за съответствие с ADR. За различните класове опасни товари има специфични типове опаковки, които са разрешени за употреба и не трябва да се допускат изключения.

Етикетиране и маркиране

При превоз на опасни товари (АДР) всяка опаковка или контейнер, който се използва, трябва да бъде ясно обозначен с етикети, указващи класа на опасност, номер на ООН (UN number) и друга информация за идентифициране на товара. UN номерът е четирицифрен код, който идентифицира специфичния вид опасен товар. В някои случаи е необходима допълнителна информация, като „Тази страна нагоре“ или „Чупливо“.

Документация за превоз на опасни товари (АДР)

За да са спазени всички норми и изисквания, всеки превоз на опасни товари (АДР) трябва да е съпътстван от всички нужни документи – товарителница, декларация за опасни товари, инструкции за действие в случай на авария и др.

Изисквания към превозните средства и водачите

Транспортните средства, които се използват за превоз на опасни товари (АДР), трябва да разполагат със специфично оборудване – пожарогасители, предпазни ръкавици, очила и др. Задължително е да бъдат маркирани с оранжеви табели и знаци за опасност, които отразяват вида на товара.

Водачите, които извършват превоз на опасни товари (АДР), трябва да преминат специфично обучение и да притежават съответния сертификат. Те трябва да са наясно с основните принципи за безопасност и как да реагират в случай на инцидент.

При транспортирането на опасни товари  се налагат ограничения на скоростта, които трябва да се спазват. Освен това определени маршрути може да бъдат забранени, например тунели или гъсто населени зони. Паркирането на превозни средства с опасни товари трябва да бъде извършвано само на посочени места и то за възможно най-кратко време.

Превозът на опасни товари е строго регулиран

Всяка фирма, която извършва превоз на опасни товари (АДР) подлежи на периодични инспекции и контрол за спазване на разпоредбите. Всяко нарушение се санкционира строго. Спазването на регулациите по ADR не само осигурява безопасността на превоза, но също така защитава околната среда и населението от потенциални рискове. Поради тази причина е важно да се довевярате само на утвърдени фирми за превоз на опасни товари, една от които е bartestransport.com.