За какво служат системите за капково напояване

Системите за капково напояване са известни още от 19 век, когато първоначално започват да се използват в големите оранжерии, а впоследствие и в по-малките. Какво представляват и как работят? Какво е достъпно в Mr.Bricolage и необходимите елементи за направата на подобно съоръжение, ще разберем сега.

Какво правят системите за капково напояване

Те представляват мрежа от маркучи, разположени по специална схема, по които постъпва вода под умерено налягане и по този начин се разпределя равномерно водата за всеки корен на растенията. По този начин се елиминира необходимостта от регулярното поливане на посевите, което в случая се извършва автоматично и много по-ефективно. Това е така, защото водата постъпва директно в корена и в нужното количество, за да не започне гниене.

Съществуват различни диаметри на маркучите и възможности за регулиране големината на капките, която зависи от съответните култури. По този начин можете да задавате степента на насищане с вода. Така на едно място ще постъпва по-малко количество течност, а на друго повече, поради по-голямата нужда на самите растения.

Какви продукти ще намерите в Mr.Bricolage

В продуктовата гама на онлайн магазина на Бриколаж са достъпни всички необходими видове отделни части за сглобяването на собствена система за капково напояване, както и цели комплекти за това. В последния случай в пакета ще откриете и подходяща схема за свързване на отделните елементи, така че да получите пълнофункционално поливно съоръжение.

Тук ще откриете различни по вид: 

  • разпръскващи дюзи;
  • инструменти;
  • капкообразуватели;
  • водачи за тръби;
  • съединители;
  • фитинги;
  • скоби;
  • спирателни кранове и още много други.

Какво ви трябва, за да направите капково напояване на градината

Основно системата се състои от маркучи, които се разполагат на местата с посевите и за всеки корен трябва да има капкообразуватели или разпръскващи дюзи при групово поливане. Необходимо е също да използвате и различните по вид скоби и фитинги, за да направите разклоненията на капковото напояване от водоизточника до мястото за поливане. Препоръчително е от водоизточника да имате кран, чрез който да регулирате налягането на водата, като по този начин ще предпазите растенията от прекомерно наводняване.

В случай, че сте решили да създадете по-сложна система за капково напояване и тя трябва да бъде разделена на различни кръгове, поставете регулиращи кранове за всеки от кръговете. Така имате възможност за гъвкавост при контрола на местата, където се изисква по-високо налягане.