Как да подготвите пода в банята за смяна на плочки

Съществуват различни причини за настъпване на необходимостта от смяната на фаянсовите плочки за баня, които да закупим от Gaudi DS. Това е например тяхното остаряване и загубата на отличната им и стилна визия, тяхното напукване, надраскване. Защо обаче трябва да извършим обстойна проверка на пода в банята преди подмяната и защо се използва изолационна мембрана от Gaudi DS, каква е нейната роля?

Защо е важно да проверим пода за повреда преди да сложим плочки

Както знаем, за да могат плочките от Gaudi DS да се залепят добре в банята и да запазят целостта си дългосрочно, трябва предварително да се уверим, че основата е подходяща за тяхното полагане. Ако тя е напукана, замазката не е изсъхнала напълно, има течове на вода от преминаващите под бетона тръби или липса на хидроизолация, трябва да отстраним първо тези неизправности. Това лесно може да се случи с визуален оглед, с изчакване на няколко дена за появата на индикации на течове и т.н.

Ако не направим нужната подготовка на пода и положим различни видове плочки от Gaudi DS в банята, това на по-късен етап задължително ще доведе до необходимост от тяхното къртене и извършване на ремонт.

Закрепване на хлабави и скърцащи мебели

Ако се наблюдава скърцане на мебелите в банята, трябва внимателно чрез слухово прослушване да установим точното местонахождение на скърцането и разберем кое го предизвиква. В повечето случаи, при по-чести прояви, се наблюдават хлабави звена, които трябва по някакъв начин внимателно да укрепим. Хлабавината и постоянния луфт има вероятност да упражнява натиск върху плочките, което след време да доведе до тяхното напукване в тази област и чуване на неприятни скърцания.

Използване на изолационна мембрана

Хидроизолацията на Gaudi DS е много важен етап от защитата на стените и плочките за баня срещу просмукване и задържане на влага, която може да предизвика много сериозни проблеми и нужда от повторен ремонт. Тя представлява специална лента, която се полага по ъглите на стените и пода и не позволява просмукването на влага.

Преди полагането на изолационната мембрана от Gaudi DS има няколко етапа, без които няма как да минете:

  • подготвителен – всички неравности и слаби места трябва да бъдат отстранени. Извършва се почистване и обезмасляване на основата от прах и други замърсители;
  • забъркване на течния компонент – той се разбърква на бавни обороти с бъркалка и паралелно с това се добавя и сухата смес до получаването на хомогенна такава;
  • полагане и нанасяне – лентата се полага още в първия слой, а хомогенната смес се нанася с валяк, четка или маламашка – между 1,5 и 2,5 мм дебелина, покривайки цялата лента.