anna wintour редактор

Anna Wintour – главният редактор на американския Vogue

Непримиримостта й и ясната визия, които са осветявали професионалния й път от годините в Лондон до небостъргачите в Ню Йорк, са качествата, които са й помогнали не само да изпълни мечтата си, но и да се превърне във вдъхновение и пример за милиони хора по света.

Вероятно сте чували израза „жертва на модата“ – е, спокойно бихте могли да го замените с „жертва на Ана“. Ана Уинтур е може би символът на модния свят.

Не съществува друга такава фигура, която да побира в себе си цяла една мултимилиардна индустрия и да се позиционира като дефиниция за същата. В днешния текст решихме да ви представим личността на главния редактор на американския Vogue – една история на жена, за която никога нищо не е невъзможно. Ето как личният и творческият й устрем я завежда до върха.

Ана Уинтур е британка и произхожда от семейство на редактори и хора, чийто живот винаги по някакъв начин се е обвързвал с печата, писането, редактирането и издателската дейност.

Още в ученическите си години Ана демонстрира завиден личен стил и често бойкотира налаганите ученически униформи. За нея важността на това да се изявява и да има правото да изглежда така, както иска, е от съществено значение и се противопоставя категорично на авторитетите. Интереса си към модата формира постепенно – започва с експериментиране по отношение на личния стил, потапяйки се в света на модните списания на американски издателства.

Любовта и отдадеността си към модата Ана изразява в работа за няколко модни бутика, както и в посещаването на моден клас, от който бързо се отказва. „Или имаш усещане за мода, или нямаш“ – казва тя, с което обобщава, че талантът е нещо, което притежаваш изначално, и от теб зависи дали ще го доразвиеш в успешни начинание и кариера. От модните бутици Ана се пренасочва към редакциите на модни списания, с което съчетава двете си страсти и ги превръща в една чудна симбиоза, която предначертава пътя й занапред.

Ана Уинтур е известна по целия свят като главния редактор на американското издание на Vogue – модната библия за милиони по света. Именно благодарение на професионалните подход и отдаденост на главния редактор, списанието се изкачва до върховете в света на печата и периодиката. Ана заема позицията от 1988г., като няма изгледи тя да бъде детронирана. От 2013г. към богата си професионална биография добавя и позицията на артистичен директор на Conde Nast – издателят на Vogue в Америка, както и на едни от най-знаковите издания въобще.

През годините Ана Уинтур си е извоювала име на изключителен професионалист – за нея се знае, че е безкомпромисна, що се отнася до качеството на работата и статута на списанието. Известна е с това, че се ангажира с популяризирането на млади дизайнери – стилът й и подходът й към бизнеса биха могли да се определят по всякакъв друг начин, но не и консервативни. Първата корица, която вижда бял свят с нея начело на редакторската колегия, включва микс от дреха от висшата мода, комбинирана с такава от конфекция – нещо, невиждано до онзи момент в модния свят. С това Ана категорично заявява позицията си – добрият стил и вкус към визията не е задължително да вървят ръка за ръка с висока финансова стойност. За мнозина тя е сурова и студена личност, но тези възприятия се дължат на категоричността, с която ръководи списанието. Няма човек от модния бранш, който да не е чувал името й, и който да не се ръководи от вижданията й по отношение на дадени бранд или колекция.

С годините Ана Уинтур си е извоювала име, асоцииращо се с изключителен професионализъм и хъс за успех. Непримиримостта й и ясната визия, които са осветявали професионалния й път от годините в Лондон до небостъргачите в Ню Йорк, са качествата, които са й помогнали не само да изпълни мечтата си, но и да се превърне във вдъхновение и пример за милиони хора по света.