Избор на зъболекар

Как да изберем правилно своя зъболекар

Това е труден въпрос, на който не може да се даде еднозначен отговор. Но има неща, които е желателно да съблюдавате при вашия избор.

При изграждане на голяма част от предпочитанията си, черпим идеи от околните. С масовото използване на социалните мрежи и споделяне в медийното пространство, всеки бърза да изложи своите впечатления, било то положителни или не. Чуждата препоръка не е за пренебрегване, но не се осланяйте сляпо само на нея.

Когато искате да си съставите максимално точно предварително мнение, важно е да съберете изчерпателна информация от различни източници. И въпреки това не пренебрегвайте интуиция си. Понякога тя е тази, която заслужава основно внимание.

Близки взаимоотношения

Не всеки може да има за приятел някой зъболекар. Но е силно препоръчително да изградите здрави отношения с определен специалист в тази област, за да разчитате на спокойствие при редовните си посещения. Това ще се отрази и на преценката спрямо уточняването на вашия медицински профил, включващ състоянието на зъбите ви. Това е оптимален вариант за решаване на някои здравословни проблеми, които са комплексни и се нуждаят от цялостен поглед върху здравната ви история.

Персонален подход

Друга положителна черта на добрите лекари е тяхната способност да предразполагат пациентите си. Никой не обича да е притеснен и напрегнат, при каквито и да е процедури. Отмятането на пациентите като на конвейер не е желателно. Всеки иска да се чувства специален и с приоритет. Добрите клиники знаят колко е важно персоналното отношение.

Комуникация

Обратната връзка също не е за пренебрегване. Това може да е ключовата предпоставка да спазвате стриктно графика си за процедури и профилактика. А кой не е  наясно колко критични и болезнени могат да са проблемите със зъбите. Направете нужното, за да си осигурите спокойно ежедневие.

Излагане на излишен стрес

Не се страхувайте да питате. Не може всеки да разбира от всичко. И ако неизвестността ви тревожи – премахнете я. Много често специалистите не обясняват подробно, за да не натоварват излишно пациентите си. Това обаче не е причина да не се интересувате детайлно от състоянието си или протичането на дадена манипулация. Със сигурност ще получите професионално и компетентно мнение.

Не се стресирайте предварително. Често пъти нещата изглеждат страховити, а действителността сочи различна картина. Не рискувайте да попаднете в капана на собственото си въображение. Това няма да ви е от полза. Проучете, споделете и едва тогава си позволете да изградите съответната нагласа. И не забравяйте, когато останете доволни да споделите опита си с останалите, които все още се лутат в дебрите на неизвестното.

Зъболекарят за вашата здрава и красива усмивка: доктор Софиен Риахи https://sofienriahi.com/about-me – 9 кратен носител на наградата „Усмивка на годината“.