продуктвност

Надникваме в ежедневието на Илън Мъск: ето как организира деня си

Вероятно всички сме чували множество съвети и разисквания на темата за продуктивността. Твърди се, че пътят към успеха е осеян с изпълнени с работни часове дни, през които неуморно и настойчиво преследваме цел, която сме си поставили.


„Продуктивността е състояние на ума“ ще чуете много хора да казват – макар и това да е вярно, вероятно ви се иска малко повече конкретика. Какво всъщност обуславя един ден като „продуктивен“, непропилян и такъв, в който сте се доближили с няколко крачки към заветните цели?

Решихме да разгледаме в детайли как протича обичайното ежедневие на един от водещите предприемачи и бизнес лидери в световен мащаб в наши дни – Илън Мъск. Познаваме го чрез множеството му фирми, най-известните от които са автомобилната Tesla и космическата SpaceX. Илън Мъск ръководи успешно още няколко бизнеси и сякаш съумява да бъде навсякъде едновременно. Ето защо решихме, че изследването именно на неговото устройство на ежедневието ще ни помогне в детайли да разберем какво се има предвид под „продуктивност“.

Ежедневието на Илън Мъск – бизнесменът работи по над 120 часа седмично

Илън Мъск започва деня си в 7 сутринта, като отделя за сън през нощта не повече от 6 часа на денонощие. Закуската не е след нещата, които фигурират в сутрешните му занимания. Ранното ставане е нещо, което срещаме при почти всички успешни ръководители на бизнеси и предприемачи – смята се, че, ставайки рано, човек е изпълнен с повече устременост, разполага с повече време за изпълнение на задачи и по-лесно регулира концентрацията и съсредоточаването си.

Времето, което предприемачът отделя за обяд, е кратко – Илън Мъск не прекарва час в това да се наслади на вкусна храна.

Илън Мъск планира деня си от предходната вечер, разделяйки задачите си на такива с най-висок приоритет и такива, които нямат неотложен статут.

Подобна самоорганизация срещаме също при почти всички успешни и извънредно активни хора – съставянето на списък със задачи неминуемо спомага за правилната ментална настройка, що се отнася до всичко, което предстои да бъде свършено на следващия ден. Подредеността на задачите в съзнанието дава възможност на всеки от нас да разпредели времето си така, че да успее да изпълни всичко от предварителния си списък.

Илън Мъск работи на принципа на „5 минути концентрация“

Ако тази техника ви е непозната, нека разясним какво включва тя. Илън Мъск е доказан multitasker – така англоговорящите определят човек, който върши няколко неща едновременно. Традиционният подход към работата предполага изпълнението на задачите една след друга – заемаме се със следващата, едва когато сме приключили с предишната. Подходът на Мъск всъщност „смесва“ няколко задачи или проекта, отделяйки на всеки по 5 минути време в пълна концентрация и отдаденост, след което се прехвърля на следващата задача. Редувайки ги, така предприемачът всъщност работи по няколко проекта едновременно.

Ограничавайки разсейването от социалните мрежи, ние повишаваме в пъти продуктивността си и успяваме да извършим повече работа.

Макар и да мислим, че, отделяйки само минута, за да отговорим на съобщенията си, не губим твърде много време, проучванията сочат, че рядко се ограничаваме само до съобщенията. Веднъж обърнали внимание на социалните мрежи, ние сме склонни да отвлечем вниманието си от първоначалната цел, с която сме ги посетили, и да отделим много повече минути.

Спортът не е нещо, което отсъства от ежедневието на Илън Мъск. Активното движение и спортуване доказано влияе положително и пълноценно не само на физическото ни здраве, но и спомага за увеличаване на концентрацията и повишаване на настроението.