Forbes представи новите 30 български таланти, включени в селекцията 30 под 30 за 2017 г.

Списание Forbes представи годишната си селекция от талантливи млади българи под 30 години по време на Форум „30 под 30“, който се проведе на 30 септември в София.

За втора поредна година събитието събра на едно място 200 от най-успелите млади хора в България – предприемачи, мениджъри, хора със социална кауза, спортисти и артисти. В рамките на един следобед те се вдъхновиха от български и международни лектори и споделиха своите лични истории, пътя си към успеха, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и уроците, които са научили. В семинарната част на форума успели предприемачи помогнаха с практически умения в мениджмънта, социалното предприемачество, дигиталния маркетинг и набирането на капитал. Форум „30 под 30“ завърши с представянето на Класа на 2017 г. на селекцията „30 под 30“.

Събитието се състоя с помощта на Фондация за свободата „Фридрих Науман“, която се занимава с гражданско образование в над 60 държави по света и с генералното спонсорство на Пощенска банка, както и с подкрепата на Domaine Boyar и Chivas Regal.

Участниците във форума също така имаха чудесна възможност да обменят опит и да разменят контакти за бъдещи съвместни проекти, както и да се запознаят с глобалния конкурс за социални предприемачи Chivas Venture, който се организира за четвърта поредна година от Chivas Regal. Жаждата за знания сред младите гости на събитието бе задоволена от лектори като Том Хигинс, успешен инвеститор и социален предприемач, който говори за бъдещето на социалното предприемачество, маркетинг мениджъра на Unbounce за Европа Бен Херманус, който реферира за маркетинговата сила на началната страница на един уебсайт. Ана Патерсън и Томас Функе въведоха гостите в основите на дизайн мисленето, а Теодор Панайотов от Courcedot представи опита си в стартирането на бизнес.

Тя бе последвана от мотивационни лекции на представители на селекцията „30 под 30“ от различни краища на света. Емилиян Кадийски от Враца Софтуер Общество разказа на публиката за потенциала на проекти от България да имат глобално влияние. Украинецът Антон Марчук от Anti-Corruption Headquarters обясни за начините, по които младите хора в родината му търсят решение да ограничат корупцията. Александър Найденов, българин, който живее и работи в Берлин, представи своя опит в създаване на глобален бранд от проекта му PaperHive. Вито Марджота от Seemba говори за промяната във възприятията към развиващите се пазари, а Благовеста Пугльова от фондация „Подарете книга“ призова гостите на форума да се включват в социални проекти в извънработно време.

В края на вечерта бе обявена селекцията за 2017 г. Талантите в нея са разделени в пет категории. Те са избрани от редакцията на Forbes България след съгласуване с експерти в различни сфери и всички участници в „30 под 30“ в предишните издания на селекцията. За първи път номинациите за селекцията също така бяха отворени и всеки можеше да предложи своя фаворит на специална платформа на сайта на списанието.

Сред отличените в категория „Спорт“ са шампионката в художествената гимнастика Невяна Владинова, както и Антония Григорова – първата жена, пробягала екстремното трасе Ком–Емине.

Сред попадналите в селекцията социални предприемачи са Ана Алексиева, част от глобално значимия проект FINE ACTS, Добрин Витанов от 180 Degrees Consulting, както и още млади българи с големи каузи.

Категория „Бизнес“ е най-многочислена и в нея попадат хора като Здравко Минчев, изпълнителен директор на сладкарници „Неделя“, един от най-иновативните млади предприемачи в Европа, основателката на BLITAB Кристина Цветанова, както и създателите на важни проекти като TICKEY и ClaimCompass.

В категория „Култура“ попаднаха големият талант на българския рап Григовор и фотографът Любомир Игнатов.

Отличени в категория „Образование“ са представителите на Телерик Академия Дончо Минков и на СофтУни – Иван Ненков.

Отличното настроение от втория годишен Форум „30 под 30“ се пренесе към софийския бар „Петък“, където се състоя официалното афтърпарти на събитието.