Димитър Бербатов – какво следва от тук нататък

Може и да звучи нелогично, но в разговора на Forbes с Димитър Бербатов – най-успешния български футболист в последните 20 години – имената на Уорън Бъфет и Бил Гейтс се появяват точно толкова често, както и това на Луиш Фиго. Португалската мегазвезда на играта е на мястото си. Все пак той и неговата фондация приеха поканата на Фондация „Димитър Бербатов” за съвместен проект – мач за фондонабиране в София. Но Бъфет и Гейтс?!

„Има възприятието, че футболистите са едностранно развити – казва 36-годишният Бербатов. – Но хората, с които аз съм играл, винаги са имали много широки интереси, с тях сме обсъждали всякакви неща.” Самият той още през 2008 г., когато е на 27, основа фондацията със своето име. През 2013 г. инвестира във FootballScout – нетуъркинг платформа за футболисти. По същото време обяви публично идеята да създаде своя футболна академия в София. Като това са само нещата над повърхността.

Бербатов използва термини като „бизнес ангели”, „фондонабиране”, говори за управление на хора и мотивация. Вярно, замисля се за момент, пита „това така ли се казваше”, но е напълно неподправен, когато казва: „Аз се уча, отворен съм към нови идеи, дори и за бизнес, защото ако човек е компетентен, може да се занимава с много неща.”

Първото от тях е благотворителен мач на 14 юни 2017 г. на националния стадион „Васил Левски“ в София. В него сборни отбори от звезди – Бербатов ги нарича „великани във футбола”, ще играят по покана на българина и на Луиш Фиго (44) – легенда на едно поколение и най-добър играч в света през 2000 г. Приходите от билети и дарения ще бъдат разделени между фондациите на двамата. Бербатов нарича мача проект на фондацията му, начин набере бюджет за фондацията, за да „сме по-спокойни и устойчиви”.

Toва, което той не нарича мача, е негов бенефис, въпреки че много хора си мислеха, че ще е точно това. Димитър Бербатов не е играл в официална среща от 31 май 2016 г. (ПАОК срещу „Панатинайкос” в първенството на Гърция). Последният сезон той така и не успя да си намери отбор.  „Колкото и да ми се искаше, нищо не стана – казва той. – Човек остарява, аз съм на 36, конкуренцията е много голяма.” Но дали се е отказал от футбола? „Не, искам да играя още. Тренирам, поддържам се, а и да спреш е много трудно. Все още с мениджъра ми сме в процес на обмислене на вариантите, които имаме, нещо, някъде може да се случи.”

Целият материал четете в брой 74 на Forbes